Over Taalontmoetingen
Organisatie
Taalontmoetingen in de Westelijke Mijnstreek (Sittard-Geleen, Stein, en Beek) helpt sinds 2010 anderstaligen om de Nederlandse taal beter te beheersen.
Taalontmoetingen is een autonoom project van het Knooppunt Informele Zorg onderdeel van de MIK & PIW Groep.
Missie
Taalontmoetingen brengt Nederlandstalige vrijwilligers en (anderstalige) taalleerders in de Westelijke Mijnstreek bij elkaar en zorgt ervoor dat zij toewerken naar een grotere taalvaardigheid en (daarmee) snellere integratie.
Visie
Een land waarin anderstalige bewoners zodanig de Nederlandse taal beheersen dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving.
Doe mee, spreek Nederlands!
Doe mee:
Door de taalcoaching doen anderstalige inburgeraars sneller mee in de samenleving.
Na het volgen van een taalcoachtraject kunnen inburgeraars sneller hun eigen zaken regelen en doen minder snel een beroep op sociale voorzieningen.
Spreek Nederlands:
Door de taalcoaching wordt de taalvaardigheid van de inburgeraars vergroot.
Door het oefenen met een taalvrijwilliger durven anderstaligen de taal te spreken, neemt de woordenschat toe en krijgen mensen meer zelfvertrouwen.
Vrijwillige taalcoaches
Zo'n 60 maatschappelijk betrokken vrijwilligers uit de Westelijke Mijnstreek voeren de taalbegeleiding uit.
Anderstalige deelnemers
De deelnemers aan Taalontmoetingen zijn anderstalige volwassenen en middelbare scholieren uit de Westelijke Mijnstreek, die hun Nederlandse taalvaardigheid willen verbeteren.
In het algemeen volgen zij nu Nederlandse les, of hebben dat in het verleden gedaan.
Vaak hebben zij echter weinig mogelijkheid om het geleerde in de praktijk te brengen en blijft er een taalachterstand bestaan.
Daardoor kunnen zij niet of moeilijk deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
Doelen
De directe doelen van de taalbegeleiding zijn:
- Verbeteren van de taalvaardigheid, met nadruk op het oefenen van het Nederlands spreken
- Oefenen van praktische vaardigheden, zoals telefoneren, een afspraak maken bij de huisarts, een formulier invullen, informatie vragen
- Contact met Nederlanders
- Beter bekend raken met Nederlandse gewoonten en gebruiken
Indirecte doelen zijn:
- Vergroten van de sociale zelfredzaamheid
- Bevorderen van maatschappelijke participatie, zoals opleiding, vrijwilligerswerk, betaald werk
Voor de vrijwilligers zelf heeft de taalcoaching een belangrijke sociaal-culturele betekenis in de zin van zelfontplooiing, begrip krijgen voor andere culturen en het leggen van sociale contacten.
Taalcoaching
Taalontmoetingen krijgt vorm in individuele taalbegeleiding aan huis en in groepsbijeenkomsten op verschillende locaties in de Westelijke Mijnstreek.
De ontmoetingen zijn wekelijks en duren twee uur.
De taalbegeleiding is praktisch van aard en sluit aan bij de belevingswereld van de deelnemer. Het accent ligt meestal op de spreekvaardigheid, maar er kunnen ook andere activiteiten ondernomen worden.
Bij de persoonlijke taalbegeleiding fungeert een Nederlandstalige vrijwilliger als taalcoach en bezoekt wekelijks de deelnemer om met hem of haar het Nederlands te oefenen.
De deelnemer kan ook kiezen voor de wekelijkse groepsbijeenkomsten waar onder leiding van een of meer Nederlandstalige vrijwilligers eveneens het Nederlands geoefend wordt.
De taalbegeleiding kan een aanvulling zijn op een inburgeringscursus, of taalcursus maar is geen vervanging daarvan.
Inkomsten en uitgaven
Taalontmoetingen verkrijgt inkomsten uit subsidies van gemeenten (Sittard-Geleen, Stein) en uit eigen bijdragen van anderstalige deelnemers.
In het verleden hebben ook andere organisaties, zoals het Oranjefonds, Movisie, VSBfonds, Stichting Fonds voor Sociale Instellingen en Partners in Welzijn het project financieel ondersteund.
De deelnemers betalen een eigen bijdrage van € 50,- per jaar voor persoonlijke taalbegeleiding (of voor duo's ). Deelname aan groepsbijeenkomsten en taalcoaching op school is gratis.
De uitgaven van Taalontmoetingen betreffen vrijwilligerskosten, training, promotie, werving, ICT, abonnementen en materialen.
Contact
Neem voor meer informatie contact op met Taalontmoetingen.
046 7508410
www.taalontmoetingen.nl